7/4/09

PARLEM DE ...bàsquet

El bàsquet és un esport molt arrelat al nostre pais. A continuació faré una petita introducció de com funciona a nivell de promoció, i seguint la normativa de la Federació Catalana.

El primer nivell és Escola de bàsquet, nens i nenes fins a 2on de primària, ells no fan competició. Es limiten a entrenar i fer diverses trobades durant el curs. Son partits sense marcadors, i molt tolerants amb les infraccions. És prioritza l’aprenentatge, el joc en equip, el companyerisme, el respecte i la no competició.

Posteriorment, apareixen els pre-minis, aquests ja competiexen, nens de 3er.4rt(9 i 10 anys) de primària(benjamins en altres esports).

Inmediàtament tenim els de mini-bàsquet(alevins), nens de 5è i 6è.(11 i 12 anys) El segon any de mini, és un dels anys més macos per a qualsevol jugador de bàsquet, un any que mantindran en el seu record.

El següent pas serien els pre-infantil (1er Eso). Any de canvis ! Canvien l’escola per l’institut, i les canastes petites per les grans.

Les següents categories, infantil, cadet, junior, son una 2ª etapa, que deixarem per més endavant.

Quan ja competeixen, la federació distribueix els equips en 3 nivells, A, B, C, i dins d’aquests en subgrups (A1,A2,B1,B2, etc). Existeix una fase prèvia, a on els equips s’agrupen per nivell demanat i proximitat. És ja a la 2ª fase, a partir del gener (fase regular), a on els equips ja lluiten pel titol, amb d'altres en principi del mateix nivell i de diferents comarques.

Cal dir, que la federació Catalana, i a partir de la categoría mini (de 1er.any), ja fa seguiment de molts jugadors. Existiexen 19 PDP (Programes de Detecció i Progressió) arreu de Catalunya (a les comarques Centrals 1 a Manresa, que agrupa Bages,Berguedà i Solsones), a on 12 nens i nenes de cada any natural, fan un entrenament setmanal amb tècnics de la federació. Aquest seguiment, és l’inici de les seleccions catalanes.

El nivell màxim de competició com hem dit és l’A1, adjunto classificació actual dels minis, son 2 grups, i participen els 16 millors equips de Catalunya amb plantilles molt completes i d’un nivell molt significatiu.
(www.basquetcatala.com/2008-2009/resultats/R181401.html i www.basquetcatala.com/2008-2009/resultats/R181402.html)

A Moià, aquest any, i en competició, tenim el Pre-infantil masculí(fotografia), actualment 2on classificat del seu grup al nivell C (seria una 2ª divisió futbolera..). Un dia parlaré d’ells. Tenen grans jugadors!